vineri, 28 ianuarie 2011

Interculturalitate

          Azi, la noi in oras, a avut loc un proiect despre interculturalitate  participand copilasi din gradinitele si scolile din Vale. Printre acesti copilasi au fost fiica si nepotica mea. Diana a fost unguroaica, iar Bianca  momârlancă.





sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Bilute din biscuiti


Ingrediente
* 1 pachet mare de biscuiti(450gr.)
* 1 cub de Rama
* 1 cana de zahar
* 200 ml. lapte
*2 linguri cacao
* 4 fiole esenta de rom
* 100 gr. nuca de cocos

Mod de preparare
Biscuitii se macina cu ajutorul masinii de tocat. Rama, laptele, zaharul si cacaua se pun pe aragaz pana da in clocot. Se adauga esenta de rom, biscuitii si se amesteca bine. Se lasa putin la racit dupa care se fac bilute mici care se tavalesc prin nuca de cocos. 
Pentru ca mai aveam niste ornamente pentru tort am tavalit  cateva bilute  prin bombonelele colorate.





duminică, 16 ianuarie 2011

Costum unguresc

Diana are la gradinita un proiect depre interculturalitate, iar doamna m-a intrebat daca pot sa-i fac ceva...cum sa nu pot? Cand e vorba de ea nici nu mai stau pe ganduri. Pentru ca-i un costum pentru imbracat o singura data am luat satin la 5lei/m si panza alba. Cum avea o bluza alba care sa se potriveasca n-am mai facut alta. Am cautat pe net un costum de unguroaica si am gasit unul adaptat asa ca m-am orientat dupa el.
Vesta-i captusita cu verde si m-am cam mocosit la maneci. Pana acolo a mers usor, dar acolo mi-am prins urechile si mai aveam un pic si faceam bie. Am avut o dantela cu floricele si am pus in partea de jos a vestei, altele le-am  decupat si le-am cusut pe cununa sau cum se numeste precum si la capetele snururilor. Cununa este intarita cu termocolant atat partea rosie cat si cea verde si vad ca sta bine. Fusta are 2m largime, am incretit-o si apoi am pus  elastic sa o imbrace rapid, iar sortuletul este si el dublat.
Poarta un setul cu ciresele primit de la  o forumista de pe lucru de mana si  merge de minune.






Si asta-i modelul gasit pe net.

duminică, 9 ianuarie 2011

Ciocolata de casa

Azi am facut ciocolata de casa cu ce-am avut prin dulapul din bucatarie.

Ingrediente: 500gr lapte praf, 100gr cacao(am pus doar 85 gr ca atat aveam in casa), 600gr zahar, 1 cub de unt sau margarina, 250ml apa, 200gr alune nesarate, esenta de rom.

Mod de preparare:
Laptele praf l-am amestecat cu cacaua. Apa si zaharul le-am pus la fier pana a devenit un sirop. Eu probez in apa rece daca siropul e fiert bine(cu o lingurita iau putin sirop si las sa picure intr-un pahar cu apa rece. Daca picaturile se pot lua din pahar siropul este gata.
Adaug margarina/untul si amestec bine pana se dizolva, adug laptele praf cu cacaua, alunele si esenta de rom dupa gust(eu am pus doar o lingura ca-i destul de tare). Amestec bine si torn intr-o tava unsa cu unt/margarina(eu am pus folie ca s-o pot scoate, sa nu se zgarie tava cand o tai). 
Se lasa cateva ore  sa se intareasca.