vineri, 31 mai 2013

Acadele cu dragoste

Pentru că mâine este 1 Iunie, dar e sâmbătă şi nu e zi de şcoală,   mi-am servit astăzi copilaşii  cu acadele făcute de mine din pastă de zahăr. Am preferat să le dăruiesc ceva din suflet, cum am scris şi-n titlu, să le dăruiesc acadele cu dragoste. :)




Pentru că şi colega mea, doamnna Dianei, este tot un copil, dar  care a crescut i-am făcut  o floare din pastă de zahăr pentru că ştiu că-i plac mult.
Este prima dată când am încercat acest model şi chiar îmi place cum iese.
Mâine am de decorat un tort cu ciocolată şi caramel pentru o prietenă  şi am mai făcut şi o floare de culoare alb unt ca să fie în ton cu ciocolata alba cu care voi decora.Cu siguranţă voi mai adăuga perluţe aurii. În realitate arată tare bine, dar în poză pare cu chelie. :)))))))))))

sâmbătă, 25 mai 2013

Tort cu ciocolată şi caramel (1)


 

Reţeta am luat-o de la Miha Simiuc de pe blog.
 Blat
Ingrediente: 5 ouă, 5 linguri zahăr, 5 linguri făină, 2 linguri cacao, 3 linguri ulei, 1 linguriţă praf de copt, o fiolă esenţă de vanilie.
Albuşurile se mixează bine, se adaugă zahărul treptat şi se mixează până se obţine o spună tare şi lucioasă. Gălbenuşurile se mixează cu uleiul şi esenţa de vanilie dublându-şi volumul şi se adaugă ân spuma de albuşuri mixând la o viteză mică. Făina amestecată în prealabil cu cacaua şi praful de copt se adaugă la compoziţia de ouă şi se amestecă uşor cu o lingură sau spatulă, de jos în sus.
Miha a copt 3 blaturi, dar din comoditate eu am copt un singur blat pe care l-am tăiat şi am obţinut trei foi.
Crema de ciocolată este o cremă ganache de ciocolată amăruie.
 Ingrediente: 100 g ciocolată amăruie, 150 ml frişcă lichidă şi  5 linguri de frişcă preparată.
Ciocolata ruptă bucăţi şi frişca lichidă se pun într-un vas pe aburi pănă se omogenizează şi devine fluidă. Se dă la rece câteva ore. Eu am pus-o în concelator vreo 20 de minute şi apoi în frigider vreooră şi jumătate. Când am văzut că s-a întărit bine am mixat-o şi am adăugat pe rând cele 5 linguri de frişcă mixată în prealabil.
Crema caramel
 Ingrediente: 200 g  zahăr, 130 ml frişcă lichidă, 80 g unt
Zahărul se  topeşte la foc potrivit până  prinde o culoarea aurie. Adăugăm frişca şi  amestecăm continuu până  se topeşte zahărul. Adăugăm untul şi amestecăm până se topeşte. Compoziţia n-a fost nici foarte fluidă, dar nici prea groasă. Se lasă la răcit.
După ce s-a răcit mi s-a părut un pic cam tare şi am mixat-o puţin adăugând o lingură de frişcă.
Sirop
Ingrediente: 250ml apă, 4-5 linguri zahăr, 2 fiole esenţă de rom
Se amestecă toate până se dizolvă zahărul şi se însiropează blaturile.

În forma de tort am pus prima parte de blat am însiropat bine, crema de ciocolată, a doua parte, crema de caramel şi blatul care la copt a fost în partea de jos pentru a fi drept şi am dat la frigider de seara până dimineaţa.

Glazură de ciocolată oglindă
Această glazură am luat-o tot de la Miha de pe blog, dar de la alt tort.
Ingrediente: 150 g zahăr, 50 g cacao neagră, 100 ml frişcă lichidă, 100 ml apă, 5 g gelatină.
Gelatina se pune la hidratat în 3 linguri de apă rece. Zahărul se amestecă cu cacaua, se adaugă frişca şi apa amestecând spre a se omogeniza.. Se fierbe la foc mic până se dizolvă zahărul şi ies primii bulbuci. Luăm vasul de pe foc şi strecurăm pentru a nu rămâne cocoloaşe de cacao şi adăugăm gelatina hidratată. Dăm la frigider până se îngroaşă puţin.
Pentru a glazura am pus tortul pe un grătar de la cuptorul cu microunde şi grătarul l-am pus în tava de la aragaz. Am turnat glazura începând din mijloc şi am lăsat să curgă pe margini, am strâns cu lingura din tavă şi am continuat glazurarea până s-a acoperit perfec şi pe margine. Eu m-am jucat puţin şi cu puţină ciocolată albă, topită.


marți, 21 mai 2013

Tort " Prinţesa Maria"

Acest tort este pentru fetiţa unei colege care  împlineşte azi 4 anişori.
La mulţi ani, Maria!

Colega mi-a spus că ar vrea şi ea un tort frumos, gustos, dar nu mi-a spus cu exactitate ce ar dori. Mi-a spus că Mariei îi place ciocolata şi culoarea roz... Cărei fetiţe nu-i place această culoare? :)
Am făcut blatul de Amandină şi crema de ciocolată ce am făcut-o ultima dată la Doboş. Pentru decor am decis eu,   dar i-am povestit şi mămicii cam ce am de gând să fac.

Am văzut pe net că-s la modă  acadelele din pastă de zahăr şi am făcut câteva pentru decor, dar şi pentru mititeii care iau parte la petrecere.

Abia aştept să-mi povestească cum a reacţionat Maria când a văzut tortul. :)

duminică, 19 mai 2013

Fustiţă de dantelă

Tot săptămâna aceasta i-am mai făcut şi o fustă dintr-o dantelă primită de la Diada care trebuia să ajungă ceva pentru mine, dar n-am avut loc de Diana şi i-am făcut o fustă cu volane. Iniţial i-am făcut bată în care am introdus elastic, dar nu mi-a plăcut cum se aşeza, am căutat bandă elastică lată colorată, dar nicio şansă să găsesc şi am pus totuşi elastic neagru. Asta a fost cea mai lat, dar se aşează foarte bine.

Tricou din bluză

Prin februarie sau martie, i-a luat prietena mea (mama de schimb) o bluză frumoasă, dar mărişoară aşa că am modificat-o. Mânecile le-a vrut scurte, i-am pus nişte aţă elastică în partea de jos şi i-am aplicat o fundă.
 
înainte
după

Colanţi

I-am mai făcut o pereche de colanţi 3/4 dintr-un rest de bumbac mediu din care i-am făcut în iarnă şi lungi.

Pijama de vară

Dintr-un bumbac subţirel cu libelule rade i-am făcut o pijama de vară, aşa cum a cerut copila, bluza largă, fără elastic sau manşetă la mânecă, cu pantaloni 3/4. Are deja nişte pretenţii de nici nu vreau să mă gândesc ce mă aşteaptă.
Asta am lucrat-o toată pe overlock, doar aţa elastică şi elasticul din talie le-am pus pe liniară.

sâmbătă, 11 mai 2013

Tort "Tenis de câmp"

Am avut de făcut un tort pentru un iubitor de tenis de câmp.
Interiorul este Amandină. Blat am făcut o porţie şi jumătate, iar crema am făcut două porţii.
Cine l-a comandat a fost foarte mulţumită.

vineri, 10 mai 2013

Doboş (2)


Anul acesta am vrut de Paşti un Doboş cu glazură de zahăr caramel care să-mi aducă aminte de copilărie. Am mai făcut cândva o altă reţetă de Doboş, dar acesta de acum  are o cremă mult mai gustoasă şi cu siguranţă o voi folosi şi la alte prăjituri.
Am pornit de la reţeta Lissei, dar am făcut mici modificări.
Foi: 6 ouă ,6 linguri de  zahăr ,7 linguri făină
Albuşurile se mixează foarte bine, se adaugă pe rând zahărul mixând continuu,  se adaugă gălbenuşurile pe rând şi se mixează să se omogenizeze. Făina se adaugă pe rând amestecând cu o lingură de lemn sau spatulă, de jos în sus.
Iniţial am împărţit compoziţia în 5 părţi, dar când am văzut că prima foaie a ieşit cam subţire am împărţit compoziţia dintr-un bol în celelalte 3 şi au rezultat doar 4 foi coapte în tava 20/30 tapetată cu hârtie de copt. Foile le-am copt la foc mic (cuptorul era fierbinte că am copt alt blat înainte) până deveneau aurii. Nu mai ştiu sigur, dar cred că dura vreo 15 minute coacerea unei foi.
Crema: 3 ouă, 200 gr. zahăr, 100 gr. ciocolată amăruie, 100 gr. ciocolată cu lapte, 1 lingură cacao, 250 gr unt sau margarină
Ouăle se amestecă cu zahărul şi se pun la fiert pe aburi. Se amestecă până se îngroaşă. Se adaugă ciocolata ruptă bucăţi şi se mai fierbe până se omogenizează. Se lasă la răcit.
Untul ţinut la temperatura camerei se spumează, se adaugă cacaua şi se mai mixează puţin. Se adaugă crema fiartă şi răcită. La început părea cam moale, dar am pus-o vreo 10-15 minute în congelator şi apoi a fost ok.
Cranţ: Am topit 5 linguri de zahăr până a devenit auriu şi am adăugat 100 gr. alune nesărate. Am turnat compoziţia pe hârtie de copt şi am lăsat să se răcească. Când a fost rece l-am zdobit cu sucitorul.
Crema se împarte în 3şi se întinde pe câte o foaie. Peste cremă am presărat alune caramelizate.
Ultima foaie am porţionat-o pe o coală de hârtie pentru copt.
Glazura: 10 linguri zahăr, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 lingură unt.
Se caramelizează zahărul, se adaugă zeama de lămâie şi untul şi se fierbe până se omogenizază. Atenţie la zahăr că eu am avut ghinionul să-mi sară zahăr fierbinte pe un deget când am vrut să amestec şi m-am ales cu o arsură frumoasă. Noroc că am avut Neopreol în casă.
Glazura am turnat-o peste blatul porţionat. După ce s-a răcit am separat bucăţile cu cuţite ţinute pe rând în apă fierbinte. A crăpat  glazura :( şi pentru că erau bucăţile prea mici. Am aşezat bucăţile peste celelalte trei foi şi am dat la rece.